Operational lease

Ford Transit Courier

Een auto leasen of kopen is een lastige beslissing die veel bedrijven moeten maken. Bij het leasen van een auto wordt een auto ter beschikking gesteld door een leasemaatschappij aan een medewerker van een bedrijf. De auto is niet in het eigendom van dat bedrijf, maar de leasemaatschappij blijft de eigenaar. Bij operationele lease zitten ook allerlei servicekosten in de prijs inbegrepen, waaronder onderhouds- en reparatiekosten. Wat zijn de voordelen van het leasen van een auto ten opzichte van het kopen van een auto?

Voordelen leasen:

  • Een belangrijk voordeel van het leasen van een auto zijn de vaste maandelijkse kosten die u als klant betaalt aan de leasemaatschappij. Onder dit vaste tarief vallen niet alleen afschrijvingskosten (en de rente hierover), maar ook de verzekering, wegenbelasting en onderhouds- & reparatiekosten. Mocht u schade rijden dan worden de reparatiekosten betaald en krijgt u vervangend vervoer. Op het vaste maandelijkse bedrag dat u betaalt aan de leasemaatschappij komen alleen nog de brandstofkosten.  U komt dus niet voor onverwachte kosten te staan en hoeft niet in één keer een groot bedrag te betalen voor de aanschaf van een auto.
  • Wilt u een leasecontract met een kortere looptijd? Dan kunt u gebruik maken van Shortlease.  Dit kan voordelig zijn wanneer u uw flexibiliteit wilt behouden als gevolg van kortlopende contracten of werknemers die op projectbasis werken.
  • Wanneer u een auto least, hoeft u niet meer om te kijken naar de administratie rondom de auto. Leasemaatschappijen zorgen voor alles wat op en rondom uw auto geregeld moet worden. U ontvangt maar één factuur per maand in plaats van verschillende facturen van verschillende bedrijven. Dit scheelt u tijd en geld.
  • Leasemaatschappijen rapporteren werkgevers over het verbruik en zuinigheid van hun auto’s ten opzichte van het gemiddelde. Hierdoor krijgt u als werkgever een goed inzicht in uw wagenpark.
  • Bij het leasen van een auto zijn de kosten vooraf budgetteerbaar. Hierdoor weet u vooraf hoeveel kosten u gaat maken.
  • Geleasede auto’s hebben gegarandeerd een restwaarde. U loopt als werkgever geen restwaarde risico.
  • Leasemaatschappijen zijn gespecialiseerd en beschikken over veel ervaring en expertise. Zij kunnen u voorzien van gepast advies en begeleiding in het leasen van de juiste auto’s.

Private leasing

Wilt u uw overige medewerkers een andere optie aanbieden? Dan kunt u altijd voor Private lease kiezen. Hierbij kunnen uw medewerkers persoonlijk een contract afsluiten met leasemaatschappijen. Uw werknemers hoeven dan geen grote investering te doen en kunnen toch zakelijk rijden.

Het leasen van een auto biedt dus zekerheid van mobiliteit en zorgt ervoor dat u om de 3 à 4 jaar in een nieuwe auto kan rijden. Wie wil dat nou niet?

 Operationele lease

De tweede vorm van leasing is operationele lease. Kenmerkend voor operationele lease is dat de auto bezit is en blijft van de lessor (de leasemaatschappij). De auto staat dus niet op jouw balans en je houdt daarmee werkkapitaal vrij. De kosten voor de lease-auto worden maandelijks op de winst- en verliesrekening geboekt.

Gesloten calculatie

Operationele lease is er in twee varianten: met open en gesloten calculatie. Bij operationele lease met gesloten calculatie spreek je vooraf een vast maandbedrag af met de leasemaatschappij. De leasenemer loopt geen enkel risico. Wel wordt aan het eind van het leasecontract bekeken hoeveel kilometers de auto