Kia lanceert Platform Beyond Vehicle activiteiten op CES 2024

Kia heeft tijdens de Consumer Electronics Show (CES) 2024 in Las Vegas de Platform Beyond Vehicle strategie gepresenteerd. De eerste PBV die Kia gaat introduceren is een geheel nieuw, modulair voertuig, waarvan de Kia Concept PV5 de voorbode is.

Naast de toekomstvisie presenteerde Kia ook het meerfasenplan waarmee het merk met de nieuwe PBV’s een revolutie teweeg wil gaan brengen in de mobiliteitswereld en tegelijkertijd de ambitieuze plannen van de Hyundai Motor Group op het gebied van robotica, Advanced Air Mobility (AAM) en autonoom rijden wil uitrollen.

De toekomstige PBV’s van Kia zijn allesomvattende mobiliteitsoplossingen waarbij op maat gemaakte elektrische voertuigen worden gecombineerd met geavanceerde software op basis van de software-to-everything strategie (SDx) van de Hyundai Motor Group. Als een Platform Beyond Vehicle gaan de PBV’s van Kia zowel bedrijven als particulieren met hun op maat gemaakte carrosserieën en interieurs een ongekende flexibiliteit en ultieme vrijheid bieden.

“Met onze nieuwe PBV-strategie willen we inspringen op de behoeften van klanten en communities en we richten ons daarbij op specifieke marktvoorkeuren”, zegt Ho Sung Song, President en CEO van Kia. “De PBV’s van Kia gaan ondernemers helpen bij het innoveren van hun activiteiten dankzij ons klantgerichte managementsysteem, de expertise op het gebied van EV’s en de zich snel ontwikkelende SDx-strategie van de Hyundai Motor Group. We zijn verheugd om hier op de CES te laten zien dat we volledig voorbereid zijn om de pionier te worden op de wereldwijde PBV-markt”, voegde hij eraan toe.

Een visie op toekomstige mobiliteit

Kia komt met een gevarieerd aanbod van op maat gemaakte voertuigtypes om aan de individuele behoeften van klanten te voldoen en is ervan overtuigd dat deze nieuwe totaalaanpak gaat helpen bij het oplossen van de mobiliteitsuitdagingen waarmee individuen en organisaties worden geconfronteerd.

Het PBV-aanbod van Kia is de belichaming van een echte klantgerichte aanpak en wordt opgebouwd rond een specifiek ecosysteem, waarin voertuigen, software en toekomstige technologieën worden geïntegreerd om maximale toegevoegde waarde te leveren.

De PBV-roadmap van Kia is verdeeld in drie verschillende fasen en is een  cruciaal onderdeel van de realisatie van de SDx-visie van de Groep, die zich richt op het ontwikkelen van op maat gemaakte totaaloplossingen voor verschillende gebruikspatronen.

In de eerste fase staat de introductie van de Kia PV5 centraal. Deze veelzijdige EV is geoptimaliseerd voor onder meer pakketbezorgers en nutsbedrijven en biedt verschillende conversiemogelijkheden voor verschillende klantbehoeften. De geavanceerde dataconnectiviteit tussen de voertuigen en externe systemen maken een software gedreven wagenpark mogelijk waarbij bijvoorbeeld route- of leveringsinformatie optimaal kan worden gegenereerd. De op maat gemaakte PBV-oplossingen zorgen voor minder stilstand en een grotere effectiviteit.

Ontworpen om het leven van gebruikers gemakkelijker te maken

Met de flexibele ‘Easy Swap’-technologie van Kia kan één enkel voertuigchassis worden gebruikt om aan meerdere mobiliteitsbehoeften te voldoen. Achter een vaste cabine, ofwel ‘driver zone’, kunnen door middel van  een hybride elektromagnetische en mechanische koppelingstechnologie verschillende verwisselbare opbouwvarianten, ofwel  ‘life modules’ worden bevestigd. Zo kan een PBV overdag worden ingezet als taxi, ’s nachts als een bestelwagen en in het weekend als recreatie voertuig voor eigen gebruik.

De verregaande modularisatie wordt mede mogelijk gemaakt door de ‘Dynamic Hybrid’ lasloze carrosserieconstructie, waardoor de lengte van de beweegbare delen flexibel kan worden aangepast aan het gebruiksdoel van het voertuig. De specifieke onderdelen zijn gemaakt van hoogwaardig buisstaal en speciaal ontwikkelde polymeren en zijn met 55 procent gereduceerd zonder verlies aan stijfheid. De Dynamic Hybrid-technologie wordt leverbaar in een gestandaardiseerde, handige kitvorm en maakt een snelle en eenvoudige transformatie van een Kia PV5 mogelijk.

Het design van de PBV’s van Kia wordt geïnspireerd op robuuste, eenvoudige en slimme gereedschappen en gaat veel verder dan louter esthetiek. De belangrijkste missie van Kia is ervoor te zorgen dat de PBV’s van het merk eenvoudig en intuïtief te bedienen zijn, ongeacht waar, wanneer of hoe ze worden gebruikt.

Of het voertuig nu bedoeld is om mensen mee te vervoeren, goederen te verplaatsen of te voldoen aan logistieke of persoonlijke mobiliteitsbehoeften, elke PBV heeft een consistent design dat zijn solide en robuuste karakter weerspiegelt en een betrouwbare en zeer capabele houding uitstraalt. Het ontwerp bevat geen onnodige lijnen of oppervlakken en staat volledig in het teken van ​nuttige functies die het leven van de bestuurders en eventuele passagiers gemakkelijker maakt. De concepten die op de CES zijn onthuld geven een glimp van de mogelijkheden.

Dankzij de mix van een eenvoudig maar robuust oppervlaktedesign met  expressieve graphics, horen de verschillende PV5-modellen duidelijk bij elkaar, ondanks hun uiteenlopende karakters. Elke uitvoering bevat grote deuren die een uitzonderlijk grote opening bieden, zonder zichtbare stijlen, en daarmee moeiteloos in- en uitstappen (of laden) mogelijk maken. Binnenin zorgen de verlengde wielbasis en het elektrische platform voor brede, vlakke open ruimtes die vrijwel eindeloze opslag- en gebruiksmogelijkheden bieden. De bestuurder heeft de beschikking over een ergonomisch ingerichte cabine die ook als kantoor kan dienen, waarbij het inklapbare stuur kan worden gebruikt als bureaulamp.

Ook bij het ontwerpen van PBV’s staat bij Kia duurzaamheid centraal. Het merk gaat voor de productie van PBV’s dan ook veel gebruik maken van materialen zoals bioplastic, restmaterialen, bioverf, gerecycled PET-materiaal, vilt en bio-PU-schuim.

‘Beyond mobillity’ op duurzame manier

Kia rolt sinds 2021 met volle vaart de Plan S-strategie uit om zich aan te passen aan de snel veranderende markt. Na de lancering van meervoudige bekroonde modellen, waaronder de EV6 en EV9, wil Kia zijn positie als toonaangevende aanbieder van duurzame mobiliteitsoplossingen tegen 2030 verstevigen door de lancering van een groot aantal andere modellen, waaronder de EV3 en EV4. In het streven om zijn visie te verwezenlijken en tegemoet te komen aan de uiteenlopende behoeften van klanten, heeft de herlancering van het merk Kia verder geleid tot de ontwikkeling van een duurzaam, klantgericht managementsysteem.

Tijdens de transformatie heeft Kia al een aantal belangrijke duurzaamheidsdoelstellingen bereikt waaronder de implementatie van 10 onmisbare duurzaamheidsitems die moeten worden toegepast op alle nieuwe Kia-modellen om daarmee duurzaamheid op grote schaal te bewerkstelligen.

Hidden

Informatie Gewenste Auto:

Hidden

Klantgegevens

Waarmee kunnen wij u helpen?

Waarmee kunnen wij u helpen?