Elektrisch rijden

Rust en stilte

Het belangrijkste kenmerk van een elektrische auto is de stilte: een elektromotor maakt geen geluid, niet wanneer je rijdt, en ook niet wanneer je stilstaat. Daarnaast zijn er geen trillingen waar te nemen: een elektromotor heeft zeer weinig bewegende delen die onderlinge wrijving of trillingen veroorzaken. Het optrekken gaat in een vloeiende, geruisloze lijn. Gevaarlijk voor wandelaars of fietsers? Nee. De stilte is vooral in de auto te ervaren. Buiten de auto is (beperkt) bandengeruis aanwezig, of het draaien van een aircopomp. Daarnaast maken auto’s zoals de Renault Zoe en Fisker Karma een natuurlijk geluid bij snelheden onder de 30 km/u, afkomstig uit een geluidsinstallatie in de bumper. Zo horen andere weggebruikers de auto wel, maar is het binnen in de auto nog volledig stil. Daarnaast lopen in Europa verschillende onderzoeken wat de impact op verkeersveiligheid is van het ontbreken van geluid bij elektrische auto’s.

Acceleratie

Elektrische auto’s hebben relatief veel koppel, en dat koppel is bovendien altijd beschikbaar. De auto reageert snel en voelt hierdoor flexibel en wendbaar aan. Hoewel het uiterlijk het vaak niet verraadt, zijn elektrische auto’s snelle auto’s.

Soepel Gebruiksgemak

Waar een auto met een verbrandingsmotor een mechanisme nodig heeft dat het toerental verlaagt (een transmissie), is het bij een elektromotor niet nodig het toerental te verlagen. Elektromotoren kunnen makkelijk op zeer hoge toeren draaien, zonder dat daarmee het geluid toeneemt, of er trillingen ontstaan. Daarom hebben elektrische auto’s geen versnellingsbak, toerenteller of koppelingspedaal. Rijden in een EV is erg makkelijk en voelt zeer soepel aan.

Voordelen van elektrisch rijden

Elektrisch rijden heeft voordeel voor het klimaat, de automobilist en zelfs de leefomgeving. De voordelen zijn erg groot. Enkele voordelen van het bezitten van een elektrische auto zijn:

  • Wanneer je auto op elektriciteit rijdt is dat veel goedkoper dan wanneer je auto op benzine, LPG of diesel rijdt. Een kWh kost ongeveer € 0,20. De elektrische auto’s die er momenteel zijn kunnen ongeveer 8 km met 1 kWh rijden.
  • Bovendien zijn de elektrische auto’s ook niet zo duur om aan te schaffen. De nieuwe elektrische auto’s zullen waarschijnlijk even duur worden als ieder andere auto uit de kleinere middenklasse.
  • Je hoeft geen wegenbelasting en BPM te betalen.
  • De elektrische auto’s stoten geen CO2 en fijnstof uit. Ze zijn dus minder schadelijk voor het milieu en veroorzaken dus ook minder stank. Wanneer de energie waar de elektrische auto op rijdt wordt opgewekt door de natuur (zoals windmolens en zonnepanelen) rijd je met een elektrische auto zelfs helemaal zonder uitstoot.
  • De elektrische auto’s die momenteel gecreëerd zijn, hebben een erg moderne vormgeving.

zoe-4